Astronomisch Uurwerk (Staroměstský orloj)

Op het Oude Stadsplein vind je naast de vele gezellige terrasjes, één van de grootste attracties van Praag, namelijk het “Astronomisch Uurwerk” oftewel “Staroměstský orloj”.

Het uurwerk siert sinds 1490 de gevel van het Oude Raadhuis. Elk uur stroomt het plein vol publiek om het uurwerk af te zien gaan. In de zomer tel je er zelfs honderden mensen. De grootste verwachting is de parade van apostelen bij het slaan van elk heel uur, waarbij de figuurtjes uit de deurtjes voor een minuut naar buiten komen. Dit is echter niet het meest bijzondere aan de klok, veel indrukwekkender is het uurwerk op zich.

De klok geeft de tijd weer in meerdere vormen, waaronder de Midden-Europese tijd, de ongelijke uren en de zogenaamde Boheemse of Italiaanse uren. Daarnaast geeft de klok ook de stand van de zon en de maan weer, waardoor de sterrentijd met de daarbij behorende sterrenbeelden afgelezen kan worden. Het uurwerk ziet er imposant uit, want het bestaat uit drie schijven, waarvan twee onafhankelijk van elkaar draaien. Op de schijven bewegen daarbij drie wijzers; één met een handje, één met een zonnetje en één met een sterretje. Onder de klok zie je een wijzerplaat met medaillons. Deze staan voor de maanden waarop voor elke dag de bijbehorende heilige wordt weergegeven.

Naast het feit dat het verfijnde uurwerk er interessant uitziet en hartstikke veel informatie toont, rust er tevens een bijzondere legende op het astronomische meesterwerk. De maker zou toen het uurwerk klaar was volgens de legende blind gemaakt zijn, zodat hij nooit meer een soortgelijk uurwerk zou kunnen maken voor een andere stad dan Praag.

Tip; je kunt de toren van het Oude Raadhuis beklimmen, waardoor je een geweldig uitzicht over Praag hebt. Absoluut de moeite waard. Probeer wel vroeg te gaan, want het kan er erg druk worden. Binnenin kun je de mooie raadzaal bezichtigen nog in haar originele, gotische staat. Op hetzelfde plein kun je vervolgens ook een bezoekje brengen aan de barokke St. Nicolaaskerk, de 14e eeuwse, gotische Tynkerk en de oude school van schrijver Franz Kafka; het Kinskypaleis.