De mooiste wijken van Praag

De mooiste wijken van Praag vind je in het centrum van de stad, rondom de rivier de Moldau. Vijf verschillende wijken laten je kennismaken met de meest prachtige bezienswaardigheden van Praag. Elke wijk verteld een eigen verhaal en neemt je mee in een unieke sfeer en charme.

Wandel van wijk naar wijk tijdens je weekendje Praag en ervaar de veelzijdigheid van de fantastische Tsjechische hoofdstad!

Oude Stad (Staré Mesto)

De Oude Stad, Staré Mesto, vormt het historische hart van Praag. De wijk is geheel autovrij, waardoor je er heerlijk kunt rondwandelen. De Oude Stad bestaat uit een wirwar van prachtige barokke straatjes vol gotische bouwkunst. Beroemde bezienswaardigheden, zoals het Oude Stadsplein (Staromestské námestí), de Sint-Nicolaaskerk, de Týnkerk, het Raadhuis met het Astronomisch uurwerk van Praag en natuurlijk de prachtige Karelsbrug zijn hier absoluut een bezoek waard. In de Oude Stad kom je hoogstwaarschijnlijk zelfs tijd en ogen tekort.

Kleine Zijde (Malá Strana)

Wanneer je vanuit de Oude Stad via de Karelsbrug oversteekt, kom je uit in één van de oudste wijken van Praag; Malá Strana, oftewel de Kleine Zijde. De vele huizen, kerken en oude paleizen, gebouwd in schitterende Renaissance- en barokstijl, maken deze wijk tot een bijzonder, charmant geheel. De opvallende blauwgroene koepel van de Sint-Nicolaaskerk vormt het middelpunt van de wijk. Ga hier ook zeker even naar binnen, want het 1.500 m. grote schilderwerk op het plafond is adembenemend.

In de kleurrijke straten vol gezellige pleintjes, cafés, restaurants en kronkelige steegjes van de Kleine Zijde kun je ook met gemak uren vertoeven. En in de leuke hoofdstraat van de wijk; Nerudova, zul je ongetwijfeld slagen voor een leuk Praags souvenir!

Joodse Wijk (Josefov)

Wanneer je via de smalle straatjes vanaf het Oude Stadsplein in noordelijke richting wandelt kom je uit in de indrukwekkende Joodse wijk van Praag; Josefov. Tegenwoordig een moderne wijk met goede restaurants, hippe cafés en trendy boetieks. De straatjes Dlouhá en Dusni zijn hier een goed bewijs van. Maar daartussen zie je ook nog een handjevol oude gebouwen, een overvolle oude begraafplaats en het Joods Museum die je meenemen naar een stuk aangrijpende geschiedenis van de Praagse Joodse bevolking.

In de Joodse Wijk zijn onder andere ook de prachtige 19e-eeuwse in Spaanse synagoge vol mozaïek en de gotische Oud-Nieuw Synagoge het bezichtigen waard. Evenals het geboortehuis van de beroemde schrijver Franz Kafka. Een bezoek aan dit deel van Praag zal een bijzondere, onvergetelijke ervaring zijn.

Burchtwijk (Hradcany)

Misschien wel de mooiste wijk van Praag is de Burchtwijk, Hradcany. Het omvat de gehele heuvel van het westen van de Praagse Burcht tot het Strahov Klooster op de Petřín Heuvel. De St. Vitus Kathedraal met prachtig glas-in-lood, de Praagse Burcht met het oude koninklijk paleis en de vele prachtige paleizen rond het Hradčanyplein, zijn met stip de hoogtepunten van deze wijk.

Op de helling naar de burcht vind je prachtige tuinen en paviljoenen en kun je genieten van de meest memorabele uitzichten over de stad. In de Burchtwijk ligt ook het bekende Gouden Straatje, met de vele kleine gekleurde huisjes en bijzondere geschiedenis. Al met al, voor een bezoek aan de Burchtwijk mag je minimaal een dagdeel reserveren, want er valt ontzettend veel te zien.

Nieuwe Stad (Nové Mesto)

De wijk genaamd Nieuwe Stad (Nové Mesto) is minder nieuw dan de naam doet vermoeden. Deze wijk werd namelijk al in de veertiende eeuw gesticht. De bruisende wijk vormt een belangrijk onderdeel van de stad Praag. Je vind hier onder andere het indrukwekkende Nationaal Theater, dat absoluut een bezoek waard is. Evenals het oudste museum van Bohemen; het Nationaal Museum, aan het eind van het Wenceslausplein. Het is tevens het toonbeeld van het 19e-eeuwse Tsjechische nationalisme. Maar dit is niet het enige dat de Nieuwe Stad te bieden heeft, het barst er ook nog eens van de vele leuke winkels, barretjes en restaurants voor een aangename afwisseling.