De traditionele Tsjechische keuken

In Praag heb je aan keuzemogelijkheden op culinair gebied geen gebrek. Meer dan 1200 restaurants vertegenwoordigen er bijna alle wereldkeukens. Maar een proeverij uit de smaakvolle, traditionele Tsjechische keuken mag je daarbij zeker niet overslaan!

Photo: Paddy (Wiki)De gerechten uit de Tsjechische keuken zullen je positief verrassen en zorgen gegarandeerd voor een goede bodem. De Boheemse keuken bestaat van oorsprong uit stevige gerechten met ingrediënten als aardappel, kool, meeldeeg en vlees. De lunch is de belangrijkste maaltijd voor de Tsjechen, die dan ook warm en uitgebreid is. Specialiteiten als “Pečená kachna”, gebraden eend, en “Vepro knedlo zelo”, een maaltijdschotel met varkensvlees, zijn het proeven absoluut waard. Je zult ze dan ook ongetwijfeld terug kunnen vinden op een Tsjechische menukaart.

Chlebicky
Bij het aperitief voor de lunch wordt vaak “chlebicky” geserveerd. Dit zijn kunstige canapés, oftewel finger food, die in vele variaties kunnen voorkomen. Ze worden met onder andere salami, ham, kaas en salade (vooral de Boheemse aardappelsalade) en veel mayonaise belegd.

Bramborov polevka
De daadwerkelijke maaltijd wordt gestart met één van de vele soorten smaakvolle soepen. Van bouillons en groentesoep tot de vollere, typisch Tsjechische soepen. Probeer bijvoorbeeld eens “Sumavask bramborov polevka”; een heerlijke traditionele aardappelsoep met gedroogde paddenstoelen.

Vepřo knedlo zelo
Wat je in Praag zeker geprobeerd moet hebben is: “Vepřo knedlo zelo”, de korte volkse benaming voor “Vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím”. Het is een typisch Tsjechische schotel met varkensvlees, zoete zuurkool en Boheemse knoedels. Lekker om erbij te drinken is de “Pivo”, een koel pilsener bier, zoals bijvoorbeeld een “Pilsner Urquell”.

Bramboráky
In de Tsjechische keuken vind je veel gerechten waarvan aardappelen het belangrijkste ingrediënt vormen. Probeer bijvoorbeeld eens de typische aardappelpannenkoekjes “Bramboráky”. Ze zijn vrij sterk van smaak en gemaakt met veel knoflook. Lekker als losse snack of als bijgerecht.

Svíčková
Gebakken of gestoofd vlees vormt meestal de belangrijkste gang, bijna altijd met een roomsaus of andere een zachte saus op basis van melk en boter. Het gerecht “Svíčková na smetaně”, lendenstuk met roomsaus, is absoluut het kennismaken waard.

Ovocne knedliky
In Tsjechië komen ook veel zoete, warme hoofdgerechten voor. De bekendste is “Ovocne knedliky”, een combinatie van allerlei soorten meeldeeg en vruchten. Dit kunnen abrikozen, aardbeien of bramen zijn. Erg lekker bij dit gerecht is een Tsjechische, witte “Riesling” wijn.

Pečené vepřové koleno
Een aanrader voor liefhebbers van varkensvlees is “Pečené vepřové koleno”, oftewel gebakken varkensknie. Het zijn zachte, sappige stukken vlees die aan het bot worden opgediend. Het licht zoete gerecht wordt veelal bereid in donker bier met mierikswortel en mosterd en geserveerd met brood.

Topinka
Erg lekker als voor-, bijgerecht of gewoon als snack is “Topinka”. Dit is geroosterd brood met veel knoflook. De Topinka kan ook gebruikt worden als basis voor een wat uitgebreider gerecht. Zo kan er bijvoorbeeld een topping met vlees aan toegevoegd worden.

Pečená kachna
Zoals wij Nederlanders echte kipeters zijn, wordt in de Tsjechische keuken veel eend gebruikt. Een echte specialiteit is dan ook “Pečená kachna”, gebraden eend. Het gerecht wordt standaard, net als “Vepřo knedlo zelo”, geserveerd met zoete zuurkool en knoedels en lekker veel jus dat in de knoedels trekt.