Het mooiste theater van Praag

Een avondje theater is een absolute must voor elke cultuurliefhebber die Praag bezoekt. Praag is namelijk een echte theaterstad, het barst er dan ook van de prachtige theaters. En voor iedere smaak is er wel een scala aan voorstellingen; opera, drama, mime of ballet, en qua uitvoering uiteenlopend van modern tot klassiek.

Photo: Mehdi (Flickr)Het Nationaal Theater (Narodni divadlo) is ongetwijfeld het mooiste theater van Praag. Het prachtige gebouw is eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich, want een vergelijking met een koninklijk paleis of een kathedraal is gauw gemaakt. Het imposante gebouw is een nationaal symbool van de culturele bloei van het 19e eeuwse Praag. In 1881 werd het theater geopend, maar brandde na enkele weken al af. In 1883 werd het neorenaissancistische gebouw voor de tweede keer geopend.
Mooie foyers, stijlvolle trappen, luxe balkons en lodges versierd met rood fluweel en bladgoud vormen het betoverende interieur. De vele schilderijen en beeldhouwwerken met nationalistische motieven, waar alle belangrijke Tsjechische kunstenaars uit de 19e eeuw aan hebben meegewerkt, maken het plaatje compleet.
Het Nationaal theater vertoont voorstellingen uit drie kunstensembles, namelijk opera, drama en ballet. Wat dacht je bijvoorbeeld van het beroemde drama over de Franse dichter Cyrano de Bergerac, een prachtige balletuitvoering van het oude Assepoester sprookje of de romantische opera La Traviata van Giuseppe Verdi?

De prijzen van de voorstellingen zijn absoluut redelijk te noemen, de akoestiek is er indrukwekkend en de locatie gewoonweg spectaculair. Het Nationaal Theater staat tevens bekend om de goede service en je hoeft niet echt rekening te houden met een strakke dresscode. Parkeren is geen probleem, want het Nationaal Theater heeft een ondergrondse parkeergelegenheid vlak naast het gebouw. Let bij het boeken wel op het gebouw van de betreffende voorstelling, want het Estates Theater en het State Opera horen ook bij het Nationaal Theater. Al doen deze ook zeker niet onder qua schoonheid.
Hier vind je het actuele programma van het Nationaal Theater.

Voor wie niet zo’n grote theater fan is, is alleen een rondleiding door dit indrukwekkende gebouw ook zeker een aangename tijdsbesteding tijdens je weekendje in Praag!