Kunstwerken van David Černý

In Praag zijn vele bijzondere kunstwerken te ontdekken wanneer je simpelweg door de stad loopt. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal opvallende kunstwerken van de controversiële, Tsjechische kunstenaar David Černý over de stad verspreid.

David Černý werd door zijn provocerende kunst wereldberoemd. Zo schilderde hij in 1991, toen hij nog studeerde aan de kunstacademie, een Russische tank roze. De tank stond in Praag als oorlogsmonument, waardoor Černý werd gearresteerd voor vandalisme. De tank werd weer in oude staat hersteld. Maar vervolgens werd de tank nogmaals roze geverfd. Momenteel kun je de tank bekijken bij de ingang van het Legermuseum in Lešany, zo’n dertig kilometer ten zuiden van Praag.

Het kunstwerk “Crawling babies” van Černý is een echte publiekstrekker. Tien kruipende baby’s met grote hoofden en zwarte lijven lijken schattige baby’s, maar wanneer je hun gezicht ziet hebben ze enkel een verticale gleuf, waarmee Černý refereert aan het computer- en kloontijdperk waar we in leven. Je kunt ze vinden kruipend tegen de Zizkov televisiemast, die in communistische tijden dienst deed als stoorzender, en bij Kampa Park onder Charles Bridge.

Het Kafka Museum is op zichzelf al populair, maar misschien nog wel populairder is Černý’s werk op de binnenplaats. De “Peeing statues” is een sculptuur van twee mannen die urineren in een plas dat de vorm heeft van de Tsjechische Republiek. Ze spellen met hun plas bestaande teksten uit de Tsjechische literatuur. Zelf kun je ook een sms sturen naar een telefoonnummer dat ernaast staat, waardoor het beeld vervolgens je bericht voor je uitschrijft in urine.

In Futura Galary vind je een eveneens eigenaardig werk van Černý, genaamd; “Brownnosing”. Als bezoeker kan je via een trap een paar gigantische benen beklimmen om vervolgens je hoofd in het achterwerk te stoppen. Daar krijgt je filmpjes te zien van een acteur die als president Vaclav Klaus babyvoedsel eet.

Een op zijn minst bijzonder ten noemen gewaarwording.

In Palác Lucerna, één van de mooiste en bekendste winkelpassages van Praag, vind je niet alleen theaters, winkels, restaurants en de mooiste bioscoop van Praag, maar ook een enorm kunstwerk van David Černý. Je zult absoluut even stil blijven staan bij dit opmerkelijke werk genaamd “Horse”. Het werk beeldt de ridder St. Wenceslas uit die een (ondersteboven hangend) dood paard berijdt.