Naar Praag tijdens de kerst

Voor een bijzondere stedentrip tijdens de kerst ga je naar Praag. Voor de inwoners van de stad is het jaarlijkse feest een belangrijke gebeurtenis en de kerststemming zit er dan ook al vroeg in. Praag wordt compleet in kerstsfeer en versiering gehuld, waardoor de stad bijna magische aanvoelt.

Net als in Nederland is kerst in Praag een echt familiefeest, vooral kerstavond is traditie. De Pragenaren reizen hiervoor naar de omliggende dorpen om bij hun familie te zijn. De meeste winkels, restaurants en toeristische attracties zijn dan ook die dag gesloten. De opgetuigde kerstboom, het uitwisselen van vele cadeautjes en genieten van uitgebreid tafelen vormen ook in Praag de hoofdingrediënten van een geslaagd kerstfeest.

Naar Praag met Kerst

Wie Praag in de decembermaand bezoekt zal zichzelf al snel betrappen op een onvervalst kerstgevoel. De stad vormt namelijk een sprookjesachtig geheel dat voor een bijzondere sfeer zorgt. Tijdens de kerstdagen moet je zeker één van de beroemde kerstmarkten bezocht hebben. Op het Oude Stadsplein vind je bijvoorbeeld een gezellige kerstmarkt met ondermeer diverse muzikale optredens. Een reusachtige kerstboom siert het middelpunt van het plein. Ook op het Wenceslasplein vol leuke kraampjes, raak je niet snel uitgekeken. Je kun er souvenirs als Boheems kristal en houten speelgoed kopen, maar vooral ook proeven van heerlijke typisch Tsjechische hapjes en drankjes.

Karper met de kerst

Tijdens de kerstdagen is “kapr marinovaný een typisch Tsjechisch culinair hoogstandje. Volgens traditie begin je met een kom erwtensoep, gevolgd door een karperschnitzel met een aardappelsalade. De karpers worden gevangen door jongens in de dorpen in speciale kweekmeertjes en verkopen ze vanuit grote bakken op de hoeken van de straten. Je komt ze rond de kerst ongetwijfeld tegen, want op bijna elke hoek zie je mensen in de rij staan om de beste karpers uit de bakken te zoeken.

Eten en drinken

Op de kerstmarkten kun je het populaire winterdrankje “Grog” proeven. Het is een mix van heet water en rum. Daarnaast zijn “Svarak”, een warme wijn, en “Punch”, een alcoholisch drankje gemaakt van vruchten heerlijk om warm te blijven tijdens de koude kerstdagen.

Net als bij ons wordt er ook genoeg gesnoept in Tsjechië rond de kerstdagen. De geur van gepofte kastanjes komt  je al gauw tegemoet als je over de kerstmarkten struint. Typische gerechten als “Staročeské trdlo”, versgebakken en opgerold zoet brood, kun je er proeven en ook varken van het spit en Tsjechische worst zijn om te smullen.