Ga naar een opera

Voor wie van opera houdt zit in Praag helemaal goed. Drie A-locaties vormen namelijk het ultieme walhalla voor het bezoeken van een prachtige operavoorstelling. Dit zijn het Estates Theater, het National Theater en de State Opera. Een fijne bijkomstigheid is dat de prijzen voor een kaartje vergeleken de prijzen van opera’s in veel andere landen niet duur is.

Het National Theater heeft bijna een koninklijke ambiance met al het goud en rood fluweel. Het is de meest machtige plek voor het bijwonen van een opera in Praag en staat bekend om de goede service. Ga er iets eerder naartoe, want je loopt kans de voorstelling te missen door enkel al het bewonderen van de schitterende foyers en trappen. Uit traditie worden er enkel Tsjechische stukken opgevoerd, voornamelijk van Smetana en Dvořák. Ze worden wel Engels ondertiteld.

Het prachtig gerestaureerde Estates Theater is iets kleiner dan het National Theater, waardoor een intieme sfeer ontstaat en de bijzonder mooie akoestiek goed tot zijn recht komt. Zeer prettig zijn ook de comfortabele zitplaatsen met goed zicht. Het is een uniek theater, want Amadeus Mozart koos het in 1787 als locatie voor de première van zijn wereldberoemde opera Don Giovanni. Je vindt het theater op loopafstand van het Oude Stadsplein. Voorafgaand aan een operabezoek kun je dan ook perfect een hapje eten in de buurt, want het theater is omringd door goede restaurants.

Van enkel het zien van de buitenkant van de State Opera raak je al gegarandeerd onder de indruk. Het is even groots van allure als het National Theater, maar binnenin net iets intiemer en aangekleed in de Franse neo-rococo stijl. In de State Opera krijg je bij veel voorstellingen Engelse ondertiteling en de prijzen zijn goed betaalbaar. Koop wel je kaartjes minimaal een dag van tevoren, want de kans dat je ze nog op de dag zelf kan bemachtigen is klein. Je kunt er Duitse, Italiaanse, Franse en Russisch opera’s bijwonen.

Klik hier voor een overzicht van het programma en het kopen van tickets voor voorstellingen in zowel het National Theater, het Estates Theater als in de State Opera.