Praktische tips voor je weekendje Praag

Hoe kom je van het vliegveld in het centrum? Hoe is het openbaar vervoer in Praag? Waar moet ik op letten bij het nemen van een taxi? Op deze vragen geven wij graag antwoord.

Vliegveld

Het vliegveld (Ruzyne) ligt ongeveer 20 kilometer ten noordoosten van het centrum van Praag. Vanaf het vliegveld kun je het beste buslijn 119 pakken richting halte Dejvicka. Bij Dejvicka kun je op de metro stappen (lijn A), waar je kunt blijven zitten tot halte Flora (negende stop). Bij Flora stap je uit en ga je naar buiten. Buiten vind je  een kruispunt, loop de Jičínská in, naar beneden. Ga na 200 meter de tweede straat linksaf, de Lucemburská. Ga vervolgens na 200 meter de tweede straat rechstaf, de Baranova in. Na 100 meter vindt je aan je linkerhand Baranova 21 (let op het blauwe huisnummer). Het appartement bevindt zich na binnenkomst op de eerste verdieping, aan je linkerhand, met deurnummer 7.

Van het vliegveld kun je ook een taxi pakken (zie verderop op deze pagina) of de witte busjes van het vervoersbedrijf Cedaz. Deze staan direct voor aankomsthal en brengen je naar de stad voor ongeveer 500 kronen bij 1-4 personen en voor ongeveer 1000 kronen bij 5-8 personen. De terugreis naar het vliegveld kan telefonisch geregeld worden.

Parkeren

In grote delen van het centrum van Praag is het zonder vergunning niet toegestaan op straat te parkeren. Het is mogelijk (op basis van beschikbaarheid) een parkeergarage bij uw verblijf bij te boeken tegen 12 euro per dag. Wij reserveren dan een plaats voor u in een overdekte en bewaakte parkeergarage, welke 24u per dag bewaakt is. De parkeergarage bevindt zich op 1500 meter afstand van het appartement. U kunt na aankomst uw bagage afzetten bij het appartement en uw auto daarna naar de garage brengen. Van de garage kunt u terug lopen naar het appartement of een taxi nemen. Een AAA Taxi zou maximaal ongeveer 100 CZK (ongeveer € 5) moeten kosten.

Als alternatief kunt u ook ter plaatse zelf een parkeerplaats regelen. Op 750 meter van het appartement (tegenover Petrohradská 410/33) ligt een parkeerterrein, waar u voor ongeveer € 7 per dag uw auto kunt parkeren. Het terrein is wel 24u per dag bewaakt, maar is wel een open terrein. Helaas kunnen we hier geen plaats voor u reserveren en dus ook geen plaats garanderen.

Verder kunt u parkeren in openbare parkeergarages, zoals parkeergarages van een van de winkelcentra, zoals bijvoorbeeld winkelcentrum Flora op 1700 meter van het appartement vandaan. Hier zullen de kosten echter wel fors hoger zijn.

Een andere mogelijkheid is uw auto te parkeren bij een van de Park + Ride plaatsen, welke te vinden zijn bij de grotere metrohaltes aan de rand van de stad, zoals bijvoorbeeld Skalka, Zličín, Chodov, Černý Most, Palmovka en Nádraží Holešovice.

Openbaar vervoer

Praag heeft een heerlijk openbaar vervoer systeem. Het is snel, overzichtelijk, betrouwbaar en voordelig. Koop tijdens uw verblijf een kaartje voor meerdere dagen ipv een kaartje per rit. Dit scheelt u zowel tijd als geld.

Met een abonnement maakt u ongelimiteerd gebruik van het openbaar vervoer voor een bepaalde periode. Na aanschaf van het abonnement, dient u op de achterkant uw naam en geboortedatum invullen. Stempel vervolgens het kaartje in de stempelautomaat van het station. Vanaf de dag dat het kaartje is afgestempeld, is het ook geldig. De kosten voor de abonnementen zijn:

24 uur ticket – ongeveer 4 euro
3 dagen ticket – ongeveer 13 euro
5 dagen ticket – ongeveer 20 euro

De kaartjes en abonnementen in Praag zijn geldig voor de metro, tram en bus in het centrum van Praag. Koop uw kaartjes en abonnementen op stations uit een automaat, bij het loket of bij een kiosk op straat.

Meer informatie over het openbaar vervoer (en de kaartjes en abonnementen) vindt u op: http://www.dpp.cz/en/.

Taxi’s

Gezien het efficiënte openbaar vervoer is een taxi lang niet altijd de beste manier van transport in Praag. De kans is daar dat u te veel betaalt voor een ritje. Neemt u toch een taxi, dan adviseren wij u AAA Taxi (tel (02)33113311 of (02)14014).

AAA Taxi is de grootste en meest betrouwbare taxicentrale van Praag. Meer Engelstalige informatie over deze taxicentrale is te vinden op www.aaataxi.cz.

U vindt hier een prijsberekenings-tool. Volgens deze tool kost een ritje van het vliegveld naar het appartement bijvoorbeeld ongeveer 540 kroon (€ 21, zonder wachtgeld). Wij raden u aan de uitkomst van de prijsberekenings-tool uit te printen en deze voor vertrek aan de taxichauffeur te laten zien.