Terug naar de Middeleeuwen in Malá Strana

Wanneer je vanuit het Oude Centrum via de Karelsbrug oversteekt, kom je uit in Malá Strana, oftewel de Kleine Zijde. Een sfeervolle wijk vol gezellige pleintjes, cafés, restaurants en kronkelige, kleurrijke straatjes waar je uren kunt rondwandelen.
JPhoto: Megoizzy (Flickr)e komt er tijd en ogen tekort. In de leuke hoofdstraat Nerudova zul je ongetwijfeld slagen voor een Praags souvenir. Maar ook de rijke geschiedenis van deze wijk zal je zeker niet ontgaan. Malá Strana is namelijk één van de oudste wijken van Praag. De wijk werd in de 13de eeuw gevormd onder leiding van de toen heersende Boheemse koning Otakar II. Je ziet hier echter niet zoveel meer van terug, want vele branden in de middeleeuwen hebben alles weggevaagd. De wijk is daarna heropgebouwd in renaissance- en later in barokstijl. Beiden invloeden zie je goed terug in de vele huizen, kerken en paleizen. Het is dan ook niet echt moeilijk in te denken dat zowel Mozart als Casanova in deze charmante wijk geleefd hebben als je er rondloopt.
Het middelpunt van de wijk, de Sint-Nicolaaskerk, zal je al van een afstand opvallen want ze steekt met haar blauwgroene koepel uit boven alle daken. De bouwstijl van de kerk is al bijna net zo mooi als het schilderwerk op het plafond binnenin de kerk van wel 1.500 m². Een aanrader om te bezoeken, net als de mooie paleistuinen van het 16de eeuwse Wallensteinpaleis. De even oude Karmelietenkerk is beroemd geworden vanwege het kleine beeldje het ‘Kindje Jezus van Praag’ dat ze in haar bezit heeft. Zowel de bevolking als pelgrims hechten hier veel waarde aan, omdat het beeldje wonderen zou hebben verricht.
Onder de Karelsbrug ligt het schilderachtige Kampa Eiland, dat de bijnaam Klein Venetië heeft. Erg leuk is een bezoek aan dit mooie en opvallend rustige wijkje te combineren als je richting Malá Strana gaat. Voor wie redelijk sportief is, is het beklimmen van de Petřín heuvel er een leuke onderneming. Bovenop de heuvel ligt het grootste park van Praag, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht.