“Tsjechisch goud”

Wie naar Praag gaat zal gegarandeerd minstens één woordje Tsjechisch leren: ‘Pivo’, oftewel Bier. De nationale drank van Tsjechië.

Met de ruim 500 verschillende biersoorten die er gebrouwen worden kent het land een echte biercultuur. Of je nu van blond, donker, zwaar of licht bier houdt, voor een vers gebrouwen pivo kun je tijdens een weekendje in Praag overal terecht.

Bier in Tsjechië

Het klimaat van Tsjechië is heel geschikt voor het verbouwen van hop en graan, waardoor het brouwproces van bier een lange geschiedenis kent. Zo bestond de eerste brouwerij al in 1118. Bier heeft hierdoor een prominente plaats in de cultuur van de Tsjechen ingenomen. Wanneer je in Tsjechië een biertje bestelt ben je dan ook helemaal niet duur uit. Een standaard glas bier heeft een inhoud van 0,5 liter en kost net iets meer dan één euro. Niet zo vreemd dat de Tsjechen dan ook het wereldrecord ‘grootste hoeveelheid bier drinken per persoon’ op hun naam hebben staan. Naast het drinken van bier wordt de drank ook veel gebruikt in de Tsjechische keuken, bijvoorbeeld voor het marineren van vlees of als basis voor sauzen.

Pils versus bier

Er wordt weleens gedacht dat pils hetzelfde is als bier, maar dat is een misverstand. Pils is een soort bier en bier is de verzamelnaam van allerlei soorten bieren. Pils komt uit de Tsjechische stad Plzeň, oftewel Pilzen vertaald naar het Nederlands, waar het bier haar naam dus aan te danken heeft. Pils is een laaggistend bier met een goudgele kleur.

De bekendste bieren

Zowel nationaal als internationaal gezien is het bekendste bier van Tsjechië de “Pilsner Urquell”. Het is een sjiek, helder goudkleurig bier dat sinds 1842 in de stad Plzeň gebrouwen wordt. Hierdoor heeft het tevens de titel ‘het eerste pilsbier’. Pilsner Urquell heeft de typische smaak van hop met een bijzondere combinatie van zoet en bitter. Het bier “Budweiser Budvar”is afkomstig uit České Budějovice en wordt al sinds 1265 gebrouwen. Het is een laaggistend bier, dat vergelijkbaar is met pils. Zowel Budweiser als Urquell is erg populair bier onder de Tsjechen zelf, maar zeker ook in het buitenland.

Bier in Praag

“Staropramen” is het meest geschonken bier in Praag. Je kunt het overal krijgen. De bierbrouwer ervan heeft er zelfs een aantal eigen restaurants geopend. Net als de bierbrouwer Pilsner Urquell, dat met eigen restaurants onder het merk “Kolkovna” vertegenwoordigd in Praag. Restaurant “Na Verandach” van Staropramen is zeker een bezoekje waard. Dit restaurant met bierbrouwerij heeft een bijzonder moderne inrichting, maar de focus ligt uiteraard voornamelijk op het huisgebrouwen bier. Zo kun je er uiteraard hun verschillende pivo’s drinken, maar probeer ook eens een spannende “beer cocktail” bijvoorbeeld. Of een “beer mix”, welke met de Tsjechische kruidendrank Becherovka gemaakt wordt. Erg leuk om je bezoek aan het restaurant te combineren met een bezoek aan de brouwerij en hiermee een kijkje achter de schermen te nemen bij het populairste bier van Praag. Adres: Pivovarska 9 in Praha 5.

Overige bierbrouwerijen in Praag

In Praag zijn ook een aantal kleine brouwerijen die fantastische pilzen en donkere bieren brouwen. De vers gebrouwen bieren hebben er een eigen, unieke smaak. Het is dan ook zeker een aanrader om tijdens je weekendje Praag één van deze zogeheten microbrouwerijen te bezoeken. De oudste en populairste bierbrouwerij van Praag is U Fleků, welke opgericht is in 1499. Tijdens een rondleiding krijg je de originele oude brouwerij machines en diverse instrumenten en drinkvaten te zien. Als afsluiter kun je heerlijk dineren in het bijbehorende restaurant. De onlangs gerenoveerde brouwerij Klasterni Pivovar Strahov vind je op het terrein van het Strahov klooster. Het bijzonder smaakvolle St. Norbert bier dat er gebrouwen wordt is amber- en donkerkleurig en bitter van smaak. Voor wie wel een dagje biertjes wil proeven in Praag en daarbij meer te weten wil komen over het brouwproces kan ook zelfs prima in een aantal pubs terecht, want vanaf 1990 hebben ook verschillende bierbrouwende pubs zich Praag gevestigd.