Wandelen over de Karelsbrug

Je weekendje Praag is natuurlijk pas echt compleet als je over de beroemde Karelsbrug gewandeld hebt. De gotische brug is wel 500 meter lang en 10 meter breed en vormt de oudste verbinding tussen het Oude Stadsplein en de Praagse Burcht.

Je hebt hier niet alleen een prachtige uitkijk over de Vltava (Moldau) rivier, maar het is ook één van de mooiste, leukste en beroemdste attracties van de stad.

Photo: Pete Randocaj (Flickr)Je kunt de brug het beste vroeg in de ochtend bezoeken als het nog rustig is, want het wordt er elke dag ontzettend druk. Voornamelijk in de lente en de zomermaanden, en dan zeker in de weekenden. De brug is verkeersvrij, en daardoor stikt het er van de toeristen, tekenaars, muzikanten en verkopers, maar er heerst een leuke sfeer. Op de brug kun je honderden kraampjes vol souvenirs en kunstenaars verwachten die hun schilderijen en à la minute gemaakte tekeningen aan de man proberen te brengen. ’s Avonds is de brug vooral een ontmoetingsplaats voor jongeren.

De brug is versierd met prachtige torens en zo’n 30 standbeelden uit de 17e en 18e eeuw, die heiligen en historische persoonlijkheden voorstellen. Ze zijn inmiddels vervangen voor replica’s, maar er wordt nog altijd gezegd dat je geluk zult hebben als je beiden gouden plaquettes van het standbeeld van St. John Nepomuk aanraakt. Een heilige die in 1393 in de rivier werd verdronken in opdracht van koning Wenceslaus. Om te ontdekken of het werkt, kun je je aansluiten in de rij van vele hoopvolle bezoekers.

Een nachtelijke wandeling over deze brug is ook zeker een aanrader voor geliefden.
’s Avonds is de brug namelijk prachtig uitgelicht en vormt het een bijzonder romantisch, haast sprookjesachtig decor. Ook met zonsondergang is het met alle verschillende kleuren van de lucht prachtig vertoeven en een superlocatie voor het maken van foto’s, al zul je er hoogstwaarschijnlijk niet alleen op komen te staan.

Op de Karelsbrug kun je je uren vermaken, en je wilt deze attractie echt niet missen tijdens je weekendje Praag. Geniet er van het adembenemende uitzicht, maar wees wel op je hoede voor eventuele zakkenrollers.